Vuoden lopussa 2024

Vuonna 2024 Parecon Finland jatkoi työtään demokraattisen talouden ja osallisuustalouden mallin tekemisessä tunnetummaksi. Vuoden keskeinen saavutus oli uuden kansainvälisen INDEP-verkoston käynnistäminen. Heinäkuussa virallisesti perustetun tutkimusverkoston nimenä on INDEP – kansainvälinen verkosto talouden demokraattiselle suunnittelulle. Verkoston tavoitteena on yhdistää yksilöitä ja organisaatioita, jotka työskentelevät jälkikapitalistisen talouden edistämiseksi, perustuen talouden demokraattiseen suunnitteluun. Verkoston jäseniä yhdistää yhteinen visio talousjärjestelmästä, jossa päätöksenteko on osallistavaa ja demokraattista. Tavoitteena on tarjota entistäkin selkeämpiä vaihtoehtoja markkinakilpailuun ja ylhäältä johdettuun suunnitelmatalouteen perustuviin järjestelmiin.

Osallisuustalous ja demokraattinen suunnittelu videolla

Alkuvuodesta julkaistiin Participatory Economy Projectin kanssa työstämämme video, joka esittelee osallisuustalouden ja talouden demokraattisen suunnittelun perusajatukset. Video tarjoaa selkeän kuvan siitä, millaisin rakenteellisin ratkaisuin demokraattinen ja ekologisesti kestävä talous on mahdollinen. Se toimii työkaluna heille, jotka haluavat työskennellä paremman talouden puolesta, sekä vastauksena kysymyksiin siitä, miten moderni talous voisi luopua nykyisistä ihmisten ja ympäristön hyvinvointia rajoittavista rakenteista. Videolla käsitellään myös osallisuustalouden keskeisiä ehdotuksia tehokkaan, demokraattisen talouden rakenteiksi.

Antti Jauhiaisen artikkeli osallisuustalouden historiallisista juurista ja mahdollisuuksista

Loppuvuodesta Participatory Economy Projectin sivustolla julkaistiin Parecon Finlandin Antti Jauhiaisen kirjoittama kommentaari, jossa käsiteltiin osallisuustalouden historiallista ja filosofista taustaa sekä sen tarjoamia ratkaisuja nykypäivän haasteisiin. Tekstissä painotettiin osallisuustalouden merkitystä vastauksena markkinatalouden ja keskusjohtoisten suunnitelmatalouksien tunnettuihin heikkouksiin, ja esiteltiin demokraattisen suunnittelun ja osallisuustalouden ideaa, joka yhdistää idealismin pragmaattisuuteen uusien ratkaisujen löytämiseksi vaikeimpiin talouskysymyksiimme.

Tekstissä nostettiin esiin, miten osallisuustalouden juuret ovat vapaushenkisten ajattelijoiden, kuten Adam Smithin, John Stuart Millin ja Wilhelm von Humboldtin laajasti tunnetuksi tekemissä periaatteissa. Näiden ajattelijoiden visiot painottavat yksilöiden ja yhteisöjen vapautta ohjata omaa taloudellista kohtaloaan, samalla kritisoiden ulkoapäin määrättyä työtä ja hierarkkisia rakenteita. Jauhiainen korosti, että demokraattinen suunnittelu ei vain vastaa demokraattisen suunnittelun esimerkein nykyisiin ekologisiin ja sosiaalisiin kriiseihin, vaan auttaa myös filosofisemmin kuvittelemaan talouden, joka tarjoaa kestävämpiä ja oikeudenmukaisempia ratkaisuja tuleville sukupolville.

Ilmastonmuutos ja demokratia blogikeskusteluissa

Parecon Finlandin blogissa käsiteltiin vuoden aikana ilmastonmuutoksen kasvavaa uhkaa ja sitä, kuinka demokraattinen taloussuunnittelu voi tarjota ratkaisuja tähän ihmiskuntaa koskettavaan kriisiin. Korostimme erityisesti, että markkinatuotannon nykyiset rakenteet ovat monin tavoin esteenä ilmastonmuutoksen tehokkaalle torjumiselle, ja kuinka tarvitaan kunnianhimoisia uudistuksia talouksiemme suunnittelemiseksi ekologisemmiksi ja demokraattisemmiksi.

Kansainvälistä yhteistyötä INDEP-verkoston kautta

Parecon Finland ei vuoden aikana järjestänyt tilaisuuksia Suomessa, mutta tuki INDEP-verkoston puitteissa toteutettuja tapahtumia ja seminaareja. Verkoston kautta oli seurattavissa jo syksyn aikana useita tilaisuuksia, joissa tarkasteltiin demokraattista taloudellista suunnittelua eri näkökulmista, kuten feministisestä taloustieteestä ja ekologisesta kestävyydestä. Näissä tilaisuuksissa pyrittiin syventämään ymmärrystä siitä, miten demokraattinen suunnittelu voi vastata nykyisiin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Katse tulevaisuuteen

Vuonna 2024 tehdyn työn perusteella on selvää, että kiinnostus demokraattiseen ja ekologisesti kestävään talouteen kasvaa ja talouden demokraattisen suunnittelun kysymys tulee olemaan esillä esimerkiksi yhteisten puolustushankintojen, päästöjen vähentämisen tai vaikkapa tariffeihin ja korkoihin liittyvissä keskusteluissa. Parecon Finland jatkaa näiden teemojen parissa myös tulevaisuudessa, sitoutuneena tarjoamaan vaihtoehtoja nykyisen talousjärjestelmän kriiseihin.

Vapaaehtoistyö on ollut edelleen toimintamme kivijalka, ja olemme kiitollisia kaikesta avusta ja yhteistyöverkoistoista, joilta olemme saaneet apua matkan varrella. Kiitos jokaiselle, joka on ollut mukana edistämässä demokraattisen talouden visiota – yhdessä toimintamme rakentaa reilumpaa ja kestävämpää tulevaisuutta.

Viimeaikaisia tutkimuksia talouden demokraattisesta suunnittelusta ja osallisuustalouden merkityksestä

Miten taloutta tulisi suunnitella, jotta se olisi sekä demokraattinen että ekologisesti kestävä? Parecon Finlandin lukijoille tutut teemat, kuten osallisuustalous ja demokraattinen suunnittelu, ovat saaneet lisää syvyyttä viimeaikaisista tutkimuksista ja kasvavasta keskustelusta ekologisen katastrofin vaikutusten hillitsemiseen ja korjaamiseen.

Matthias Schmelzerin, Cédric Durandin ja Elena Hofferberthin artikkeli “Planning beyond growth: The case for economic democracy within ecological limits” tarkastelee, miten talouskasvusta luopuminen voi edistää ekologisesti kestävää tulevaisuutta. He käsittelevät tekstissään kysymystä siitä, miten tiettyjä haitallisia sektoreita, kuten fossiilisia polttoaineita ja ylituotantoa, on supistettava samalla, kun hyvinvointia tukevia aloja, kuten hoivatyötä ja uusiutuvaa energiaa, vahvistetaan. Degrowth-ajattelussa onkin yhä keskeisempää demokraattinen suunnittelu, jossa kansalaiset ja yhteisöt osallistuvat aktiivisesti päätöksentekoon taloudellisista kysymyksistä.

Yousaf Nishat-Botero puolestaan painottaa artikkelissaan “Planning’s Ecologies”, että markkinatalouden kyvyttömyys huomioida luonnon ja ihmisen niin sanottuja aineenvaihduntasuhteita aiheuttaa jatkuvasti ongelmia. Ihmisen ja luonnon aineenvaihduntasuhteella tarkoitetaan sitä, miten ihmiset käyttävät luonnon resursseja, kuten energiaa, raaka-aineita ja vettä, ja miten nämä resurssit palautuvat takaisin ympäristöön jätteinä ja päästöinä. Näin kuvataan taloudellisen toiminnan vaikutuksia ekosysteemeihin ja sitä, onko resurssien käyttö kestävällä pohjalla.

Myös suomalaisen BIOS-tutkimusyksikön tutkijat ovat nostaneet esiin samanlaisia ongelmia ja korostaneet talouden aineenvaihduntasuhteiden muuttamisen tärkeyttä. Onkin pohdittava vakavasti, voiko nykyinen talouskasvupainotteinen ja toiveikas "decoupling"-ajattelu vastata ennennäkemättömän vakavaan ekologiseen tuhoon lainkaan riittävästi. Resurssien käytön vähentämiseen ja planeetan kantokyvyn kunnioittamiseen tarvittaisiin nimenomaan resurssien hallinnointiin ja kohdentamiseen liittyviä vahvoja rakenteellisia muutoksia.

Osallisuustalouden esimerkki tarjoaa lupaavia ja taloustieteellisesti vertailukelpoisia välineitä näiden rakenteellisten muutosten toteuttamiseen. Malli haastaa markkinatalouden lyhyen aikavälin voitontavoittelun ja tarjoaa sen sijaan ratkaisuja myös pitkäjänteisiin toimiin talouden kestävyyden puolesta, jotka tukevat niin ihmisten kuin ympäristön hyvinvointia.

Kattava tutkimus vahvistaa: Ympäristötuhot ovat kiistaton maailmanlaajuinen hätätila

Ympäristötutkijoiden laajassa koontiraportissa arvioidaan etenevän ympäristökatastrofin tilannetta. Viesti on samansuuntainen kuin esimerkiksi ilmastonmuutospaneeli IPCC:n laatimassa viimeisimmässä katsauksessa. Koontina: ihmiskunnan historian nopeimmat ja laajimmat ympäristötuhot johtuvat ihmisten toiminnasta ja kriisi etenee vauhdilla.

"Olemme peruuttamattoman ilmastokatastrofin partaalla. Tämä on kiistaton maailmanlaajuinen hätätila. Suuri osa elämän kudoksesta Maapallolla on vaarantunut. Olemme astumassa ilmastokriisin kriittiseen ja ennalta-arvaamattomaan uuteen vaiheeseen", tiivistetään Bioscience-tiedelehdessä julkaistun artikkelin alussa. Tilanne on pahentunut tasaisesti vuosikymmeniä. Tiedeyhteisö on tiennyt hiilidioksidipäästöjen ja ilmaston lämpenemisen yhteydestä vuosikymmenten ajan. Tämä yhteys ja ongelman peruuttamaton mittakaava on ollut myös energia-alalla tiedossa niinkin aikaisin kuin 1950-luvulla.

Lämpeneminen yhdessä elinympäristöjen saastuttamisen ja tuhoamisen kanssa on edennyt pisteeseen, jossa kaikista pelastustoimista riippumatta lähivuosikymmeninä nähdään jatkuvaa ilmaston lämpenemistä ja äärimmäisten sääilmiöiden voimistumista ja lisääntymistä. Tuore Bioscience-tiedelehden artikkeli kartoittaa 35 "planetaarisen elonmerkin" kehittymistä. Tutkituista elonmerkeistä 25 on vakavammassa tilanteessa kuin koskaan aikaisemmin.

Vahinkojen todetaankin olevan katastrofaalisia ja kohdistuvan kestämättömällä tavalla erityisesti köyhimpiin.

Päästöjen vähentäminen ja erityisesti fossiilisten polttoaineiden käytön alasajaminen mahdollisimman nopeasti on artikkelin selkeimpiä politiikkasuosituksia. Ilmastonmuutoksen estämiseksi ei ole vielä tehty juuri mitään, poliitikkojen ja elinkeinoelämän johtajien ollessa kyvyttömiä tai haluttomia puuttumaan ongelmaan tavalla, joka todella laskisi maailmanlaajuisia päästöjä, lämpenemisen pääsyytä. Toiminta tällä saralla voisi tuottaa nopeitakin muutoksia nyt alati jatkuvaan lämpenemiseen.

Toinen keskeinen ongelma on artikkelin mukaan huomattava ylikulutus, erityisesti länsimaissa. Kuten päästöissä, myös materiankäytössä ongelma on kansallisesti ja kansainvälisesti rikkaimpien yksilöiden ja suurimpien yritysten kestämätön ja yhä nopeasti kasvava materiankäyttö. Artikkeli kokoaa myös poliittisen järjestelmän ja päätöksenteon lukkiutunutta tilannetta. Ongelmien lievittäminen tulee parhaallakin osaamisella ja poliittisella tahdolla olemaan hyvin vaikeaa nykyjärjestelmässä.

Bioscience-tiedelehdessä julkaistu kattava artikkeli muistuttaa yksityiskohtaisesti siitä, miten monimuotoisia ja dramaattisia vaikutuksia ihmisten taloudellisella toiminnalla on. Tulevaisuudessa näitä vaikutuksia on pystyttävä arvioimaan ajoissa ja paljon nykyistä paremmin.

Talousjärjestelmämme kannustaa luonnon tuhoamiseen. Uuden talousjärjestelmän rakentaminen on pitkän aikavälin projekti. Osallisuustalouden kaltaista uutta taloutta ei saavuteta hetkessä. Työ vaatii vuosikymmeniä, mahdollisesti jopa vuosisatoja. Ilmastokriisiin on vastattava välittömästi. Nykyisestä talousjärjestelmästä on mahdollista tehdä paljon nykyistä kestävämpi ja päästöjä voidaan laskea dramaattisesti. Kestävä ratkaisu vaatii kuitenkin päästöjen kasvusta ja materiaalin kulutuksesta irrotettua talousjärjestelmää, jossa ihmisille ja ympäristölle aiheutuvat haitat tulevat johdonmukaisesti näkyviin jo osto- ja investointipäätöksiäkin tehtäessä.

EU:sta ja talouden suunnittelusta

EU:n tänä vuonna vahvistamat säännöt jäsenvaltioiden budjettitasapainon valvomisesta ovat herättäneet perusteltua huolta Suomessa. Tuoreena huolena on, että Suomen julkisen talouden kestävyysvajeen hoitamiseen voidaan vaatia EU:lta jopa 10-15 miljardin euron kipeitä sopeutus­toimia lähivuosien aikana. Ajankohta on sama, jolloin Suomeen osuu hyvin vaikea ja huomattavia panostuksia vaativa rakennemurros. Ongelman ytimessä on syntyvyyden romahtaminen ennennäkemättömän alhaiseksi samalla, kun Suomen historian suurimmat ikäluokat alkavat siirtyä enenevässä määrin riippuvaiseksi toisten avusta ja hoivasta. Tässä tilanteessa Suomen valtiovarainministeriön erikseen esittämien vaatimusten mukaisesti Suomen julkinen talous on nyt komission silmissä EU-alueen kiireisimpiä leikkaus- ja sopeu­tustoimia vaativassa tilassa. 

Debattia tullaan varmasti käymään eläkerahastoja laskentaperusteita ja miten ne tulisi suhteuttaa valtiontalouden kokonaistilanteen arviointiin. Julkisen talouden tilannetta arvioidaan edelleen pohjimmiltaan kirjanpidollisena kysymyksenä, jossa keskiössä ovat välittömien tulojen ja menojen lisäksi esimerkiksi korkomenojen -ja tulojen tilanteen suhteuttaminen kuin myös eläkevarantojen vaikutus talous­tilanteeseen. 

Sanomattakin on selvää, että ihmiskunnan historian tuhoisin ympäristökatastrofi, hallitsematon ilmaston­muutos ja lajikato, tulevat aiheuttamaan vielä huomattavia tuhoja tai valtiovarainministeriön talouskielellä... kustannuksia. Vastaavasti noiden tuhojen ennalta­ehkäisy ja -ennakointi tuottaisi meille hyvin todennäköisiä säästöjä – alkaen kehittyneille yhteiskunnille elinkelpoisesta planeetasta. Nämä talouden kirjanpitoon liittyvät äärimmäiset esimerkit voivat havainnollistaa sitä moninaista tapaa, joilla moderni, yhteenlimittynyt globaali talous vaatii meiltä jatkuvaa lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin suunnittelua. Tosielämän talousjärjestelmät muistuttavat siis erittäin hyvistä syistä suunnitelmatalouksia, jossa moninaiset toimijat tekevät kauaskantoisiakin suunnielmia taloudellisen toimintansa hallinnoinnista. Tämä tulisi nähdä järkevänä ja edistettävänä toimintana. 

Jos lisäksi tavoitteena on demokraatti­sen yhteiskunnan edistäminen, tulisi kaikkea tätä suunnittelua kehittää demokraattisen osallisuuden näkö­kulmasta. Tämä voi tarkoittaa paikalli­sia ratkaisuja työpaikkojen kehityk­sestä, kokonaisten teollisuudenalojen suunnittelua myös työntekijävetoisesti tai vaikkapa uusien demokraattisten instituutioiden hyödyntämistä valtiontalouden ratkaisevien painotusten käsittelyyn nykyistä osallistavammin ja seuraukset kantavien yhteisöjen ääntä kuullen. 

Ennen kaikkea talouden suunnittelua tulisi vahvistaa ja käsitellä avoimemmin keskeisenä osana toimivia globaaleja markkinoita. Viimeaikaisessa taloustieteelli­sessä tutkimuksessa on esitetty painavia argumentteja ns. suunnitteludebatin lopulta osoittaneen markkinaehtoisen toiminnan kestämattömyyden lukuisilla yhteiskunnille keskeisillä osa-alueilla. Todistamisen taakka markkinoiden toimivuudesta tulisikin tulevaisuudessa olla lähtökohtaisesti markkinaehtoisia ratkaisuja esittävillä, ei päinvastoin. 

Keskustelu valtiontalouden kohtaloa määrittävistä mittareista on nyt erittäin arvokasta. On tärkeää myös pohtia sitä, kenen päätösvallalla ja millaisella julkisella mandaatilla hyvin pitkäaikaisia ratkaisuja tehdään. On kasvava tarve laajakatseille pohdinnalle siitä, millaista taloudellisen toiminnan suunnittelua tarvitsemme tulevaisuudessa ylikulutuksen taittamiseksi, ja millaisia demokraatti­sia instituutioita taloudellisen toi­minnan suunnitteluun tarvittaisiin yhteiskunnan eri tasoilla.

INDEP tutkijaverkosto rakentaa yhteyksiä talouden demokraattisen suunnittelun edistämiseksi

Heinäkuussa virallisesti perustetun uuden tutkimusverkoston nimenä on INDEP – kansainvälinen verkosto talouden demokraattiselle suunnittelulle. Verkoston tavoitteena on yhdistää yksilöitä ja organisaatioita, jotka työskentelevät jälkikapitalistisen talouden edistämiseksi, perustuen demokraattiseen taloudelliseen suunnitteluun. Verkoston jäseniä yhdistää yhteinen visio talousjärjestelmästä, jossa päätöksenteko on osallistavaa ja demokraattista. Tavoitteena on tarjota entistäkin selkeämmin vaihtoehtoja markkinakilpailuun ja ylhäältä johdettuun keskussuunnitteluun perustuviin järjestelmiin. Lisätietoja on INDEP esittelysivuilta, joissa on myös paljon tuoreita linkityksiä alan tutkimuksiin.

Viime aikoina kiinnostus demokraattiseen suunnitteluun on kasvanut, sillä ratkaisuja tarvitaan yhä kipeämmin moniin nykyisiin kriiseihin, ilmeisimpänä edelleen kriisiytyvät ilmasto- ja ympäristöhätätilanteet.

Vaikka Parecon Finlandissa keskitymme osallisuustalouteen yhtenä demokraattisen suunnittelun mallina, on jatkuvasti kehitteillä useita kiitettävän pitkälle vietyjä malleja, jotka kuuluvat samaan demokraattisen taloudellisen suunnittelun kategoriaan. Maailmalla on käynnissä myös monia innostavia hankkeita talouden demokraattisesta suunnitellusta. Näihin kuuluu esimerkiksi osallistavan budjetoinnin laajentamiseen tähtäävät hankkeet, jossa kansalaiset pääsevät mukaan päättämään kuntien tai muiden asuinyhteisöjensä budjettien käytöstä. Nyt perustetun INDEP-verkoston tavoitteena on yhdistää kaikki tämän työn parissa toimivat, vahvistaa suhteita, tarjota tukea ja edistää rakentavaa vuoropuhelua.

Verkoston sivuilta voi tilata uutiskirjeen ja löytää runsaasti tuoreita tutkimuksia ja materiaalia liittyen alan keskusteluun talouden demokraattisesta suunnittelusta.

Uusi video esittelee osallisuustalouden perusajatukset

Osallisuustalous on pitkään edistetty, huolellinen visio osallistuvaan demokratiaan perustuvasta talousjärjestelmästä. Osallisuustalous on työkalu paremman talouden puolesta työskenteleville optimisteille, jotka haluavat saada kuvan siitä, millaisin rakenteellisin ratkaisuin demokraattinen ja ekologisesti kestävä talous olisi mahdollinen. Samalla se on perusteellinen vastaus heille, jotka syystäkin vaativat selvää näyttöä ja konkreettisia vastauksia siihen, miten moderni talous voisi lopultakin luopua ihmisten ja luonnon hyvinvointia kuristavista haitallisista talouden lainalaisuuksista.

Yhdessä Participatory Economy Projectin kanssa tuotettu video esittelee talouden demokraattisen suunnittelun perusajatukset selkeästi ja siinä käydään läpi osallisuustalouden tarjoamat keskeiset ehdotukset tehokkaan, demokraattisen talouden rakenteiksi.

Lue myös:

Vuoden lopussa 2023

Parecon Finland edistää vapaushenkistä ajattelua ekologisesti kestävän demokraattisen talouden tulevaisuudesta. Jo toista vuosikymmentä olemme tehneet Suomessa tunnetuksi ajatusta talouden demokraattisesta suunnittelusta. Töitä on tehty, ja sitä riittää tulevaisuudessakin.

Parecon Finland jatkoi vuoden 2023 aikana erityisesti kansainvälistä yhteistyötä Participatory Economy Projectin kanssa, järjestäen yhteistyössä tapahtumia Saksassa Potsdamin yliopistolla ja Britanniassa Lontoossa. Lontoossa vastikään perustettu osallisuustalouden instituutti edistää kansainvälisellä tasolla keskustelua ja tutkimusta talouden demokraattisesta suunnittelusta, tuo osallisuustalouden mallia tunnetummaksi ja pyrkii luomaan yhteyksiä aiheesta keskustelevien välille.

Potsdamin yliopistolla kesäkuussa järjestetty kaksipäiväinen akateeminen seminaari käsitteli taloustieteen professori Robin Hahnelin elämäntyötä talouden demokraattisen suunnittelun kysymysten parissa ja osallisuustalouden mallia käytiin seminaarissa läpi esimerkiksi moraaliteorian, feministisen, ekologisen taloustieteen ja taloussuunnittelun tehokkuuden näkökulmista.

Lontoossa järjestettiin useampiakin avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa Robin Hahnel keskusteli tulevaisuuden talousjärjestelmän haasteista kuten talouskasvusta. Hän esitteli myös talouden demokraattiseen suunnitteluun liittyvien tutkimushankkeiden tuoreita kuulumisia. Videoita tilaisuuksista löytyy Participatory Economy Projectin YouTube-sivuilta.

Vuoden aikana tehty työ ja keskustelut ovat jälleen vakuuttaneet siitä, että on yhä suurempi tarve demokraattiselle ja ekologisesti kestävälle, yksilöiden ja yhteisöjen vapauksia kunnioittavalle, modernille taloudelle. Osallisuustalouden esimerkeille on myös kasvavaa kiinnostusta kansainvälisesti. 

Vuosi 2024 alkaa kuitenkin vakavissa merkeissä. Talouden kurittamisen ja työntekijöiden aseman heikentämisen haitallisista vaikutuksista talouden kokonaiskuvalle niin lyhyellä kuin varsinkaan pitkällä aikavälillä ei ole otettu opiksi, ja Suomen talouspolitiikkaa hallitsee jälleen vahvasti leikkauspolitiikan kapea näkökulma. Järkevämpien ratkaisujen käyttöönottoa ei myöskään ole näkyvissä. Tätäkin vakavampi ongelma on kansainvälisesti riittämätön kyvykkyys ilmastonmuutokseen vastaamisessa ja ongelman tunnustamisen hitaus

Jo vuosikymmeniä planeetan johtavat asiantuntijat, ilmastonmuutoksesta eniten kärsivät vähävaraiset yhteisöt sekä muut ongelmasta huolestuneiden verkostot ovat tehneet asian äärimmäisen selväksi. Nykymuotoisen talouden kyvyttömyys puuttua markkinatuotannon ja -kulutuksen katastrofaalisiin seurauksiin vaatii toimivampia ratkaisuja. Euroopan talouden kriisiytyminen sodan ja leikkauspolitiikan keskellä, ihmisten pahoinvointi ja vapauksien puute sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien syveneminen ovat kaikki esteitä, joiden purkaminen vaatii pitkään ylläpidettyjen virheellisten uskomusten kumoamista ja talousjärjestelmämme ongelmien nykyistä laajempaa tunnistamista. 

Parecon Finland jatkaa näiden kysymysten parissa toimintaa Suomessa vuonna 2024, nykyisin rekisterömättömänä pienyhdistyksenä kuten aiemmin ilmoitimme.

Podcast-sarja osallisuustaloudesta: "PEP Talk: The Participatory Economy Podcast"

Miksi tarvitsemme keskustelua uudesta talousjärjestelmästä? Miksi talouden demokraattinen suunnittelu on toivottavaa? Millaisia puutteita keskustelussa taloudesta ja demokratiasta ilmenee? Miten osallisuustalouden ratkaisut toimisivat?

“PEP Talk: The Participatory Economy Podcast” on jo pian yli 20 jaksoa kattava podcast-sarja osallisuustaloudesta. Podcastin jaksoissa keskustellaan vapaamuotoisesti ja ajoittain jopa rentoutta lähestyvällä tavalla taloudellisen demokratian usein sivuun jäävistä vaikeistakin kysymyksistä. Lisäksi sarjassa on julkaistu muutama paneutuvampi haastattelu osallisuustalouden toisen kehitäjän, taloustieteen professori Robin Hahnelin kanssa, joissa käydään tarkemmin läpi sekä hänen tuoreita kirjojaan että talouden demokraattisen suunnittelun tutkimuskentän tilannetta.

Jaksoja juontaa pitkää kokemusta indie-radiotoimittamisesta omaava Mitchell Szczepanczyk Chicagosta käsin, ja useimpiin jaksoihin osallistuvat professori Robin Hahnel ja väitöskirjatutkija, Parecon Finlandin perustajiin kuuluva Antti Jauhiainen. Jaksoissa keskustellaan esimerkiksi siitä, miksi visio paremmasta talousjärjestelmästä on tarpeellinen, mikä vakuutti keskustelijat osallisuustalouden tärkeydestä, miksi numeroista, hinnoista ja esimerkiksi omistusten arvottamisesta on tärkeää keskustella osana jälkikapitalistista taloutta sekä historiallisista esimerkeistä kuten Chilen Cybersyn-kokeilusta tietotekniikan ottamisesta varhain osaksi talouden demokraattista suunnittelua.

Lue myös:

Raportti kysyy, miltä näyttäisi demokraattinen työ

Demokratia mielletään vaalien ja äänestysten yhteydessä valtiollisella tasolla vahvaksi perusarvoksi, mutta työelämässä demokraattisen päätösvallan vähäisyys hyväksytään vielä yleisesti.

Väitöskirjatutkija Roni Nousiaisen laatima tuore raportti kuitenkin kysyy, miten talouden, työn ja muun muassa itseohjautuvien työryhmien avulla voidaan muuttaa työelämää ja kenties sen kautta koko yhteiskuntaa oikeudenmukaisemmaksi.

Raportti toteaa, miten nykyiset työpaikkademokratian muodot voidaan pääosin nähdä vain heikosti demokraattisina. Työpaikkademokratiaan liittyvään koulutukseen ja lainsäädäntöön on raportin mukaan syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Siirtyminen kilpailun ja ahneuden kestämättömästä kasvutaloudesta kohti ekologisesti kestävää tasavertaisen yhteistyön taloutta edellyttää uudistuksia talouteen mikro- sekä makrotasolla. Tästä syystä osallisuustalouden ideassa esitetään institutionaalisia uudistuksia eri talouden tasoille siihen, miten työviihtyvyyttä ja -hyvinvointia voitaisiin tasapainottaa sekä työpaikkojen sisällä että työpaikkojen välillä.

On hyvä myös pohtia, miten tavoitteet demokraattisesta työelämästä joutuvat nopeasti ristiriitaan kapitalismin sisäänrakennetun epädemokraattisuuden kanssa.

Pitkälle viedyn demokraattisen yrityksen tarjoama vapaus valita työtehtäviä ja määritellä kollegojen palkkausta välttämättä johda samanlaisiin tuloksiin yrityksessä, jossa tehdään esimerkiksi paljon mekaanisia työtehtäviä.

Liukuhihnapakkaukseen erikoistunut yritys, jossa työntekijät päättäisivät työntekemisen tavoistaan ja palkoistaan, voisi ajautua nopeasti vaikeuksiin markkinakilpailun aiheuttamien paineiden takia, sillä muut firmat voisivat hinnoitella oikeudenmukaisemman ja demokraattisemman pakkausyrityksen pois markkinoilta. Esimerkiksi reilun pakkausyrityksen työntekijöiden hyvinvointi tai valtautuneisuus, työpaikan toimintatapojen todennäköinen positiivinen ulkoisvaikutus, ei näkyisi suoraan markkinahinnoissa ja näin ollen kehnompien palkkojen ja työolojen yritykset voisivat hinnoitella reilun yrityksen konkurssiin.

Osallisuustalouden kaltaiset visiot ovat arvokkaita apuvälineitä paremman talouden hahmottamisessa, sillä ne tarjoavat ihmisille taloudellista mielikuvitusta ja helpottavat kuvittelemaan nykyisten talouden instituutioiden rajojen ulkopuolelle. Kokeilut työpaikkademokratiasta tarjoavat tärkeää käytännöllistä tietoa siitä, miten ja missä määrin työpaikkoja voidaan demokratisoida jo nykyisten markkinatalouksien sisällä. Mitä enemmän saadaan näkyviä esimerkkejä siitä, etteivät hierarkiat ole välttämättömiä työpaikkojen päätöksenteossa ja työnjaossa, sitä helpompi on kehittää edelleen uusia ratkaisuja demokratian lisäämiseksi talouden eri tasoilla.

Vasemmistofoorumin julkaisema kattava raportti on suomalaisittain harvinainen ja tuore avaus työpaikkojen päätöksenteon kehittämisestä demokraattisten arvojen mukaisesti, ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua tarkkaan.

Lue koko raportti täältä.

Lue myös:

Antti Jauhiaisen essee valtion velasta: Kalleimmaksi tulee luonnolta otettu velka

Parecon Finlandin Antti Jauhiainen pohtii Kansan Uutisissa julkaistussa esseessään, miksi ja miten velan ja vastuunkannon kysymykset ovat rajoittuneet nimenomaan valtion velkaantumisen ympärille.

Miltä näyttäisi, jos liikenne- ja viestintäministeriö ilmoittaisi vaalien alla yhdessä ympäristöministeriön kanssa tarpeesta ankarille leikkauksille tieliikenteen päästöissä, kuten Sipilän hallituksen tilaama toimenpideohjelma vuodelta 2018 esittää? Tai jos perhe- ja peruspalveluministeri toteaisi vakavana, miten nuorten mielenterveysongelmien kasvu ei valitettavasti ole enää kestävällä tasolla ja asiaan joudutaan puuttumaan ankarin toimenpitein nuorisotyön ja mielenterveyspalveluiden vahvistamisohjelmilla?

Jauhiainen käy tekstissä läpi, miten valtion velkaantumisen ympärillä käytävässä moralisoinnissa ohitetaan sujuvasti hoivatalouden, vanhustenhoidon ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden painavat vastuut. Kaikkein raskainta velkaa on kerrytetty ympäristövelan muodossa, kun materiankäyttö ja ilmakehää kuumentavat päästöt muuttavat elinympäristöämme sukupolvien ajaksi arvaamattomammaksi ja tuhoisammaksi.

Koko essee luettavissa Kansan Uutisten sivuilla.

Lue myös:

Parecon Finland mukana kampanjassa oikeudenmukaisen siirtymän puolesta

Parecon Finland on mukana suomalaisten järjestöjen yhteisessä Oikeudenmukainen siirtymä nyt! kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on edistää nopeasti siirtymää nykyisestä luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilitalouteen perustuvasta yhteiskunnasta kohti planeetan rajoja kunnioittavaa, ekologisesti kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa.

Kampanjassa erilaiset toimijat kirkosta ay-liikkeeseen ja maataloustuottajista ympäristö-, ihmisoikeus- ja kehitysjärjestöihin ovat yhdessä laatineet konkreettiset periaatteet, joita noudattamalla oikeudenmukainen siirtymä voitaisiin toteuttaa.

Parecon Finland on jo vuosia nostanut esiin tervetulleita aloitteita käynnissä olevan ympäristötuhon pysäyttämiseksi. Tärkeintä on saada materiankulutuksen ja päästöjen kasvu pysähtymään, ja ryhtyä korjaamaan ja korvaamaan jo kärsittyjä huomattavia tuhoja niin ihmisille kuin luonnon monimuotoisuudellekin. Samalla tulee tukea yksilöitä ja yhteisöjä oikeudenmukaisin periaattein huomattavan muutoksen yli kulkemiseen.

Ilmastonmuutoksen hyödyt ja haitat ovat jakautuneet äärimmäisen epätasa-arvoisesti. Jo 2014 nostimme EcoEquity ajatuspajan asiantuntijoiden kehittämää reilun päästövähennyksen mittaria, jonka avulla siirtymän vaatimia toimenpiteitä voitaisiin jakaa kestävällä tavalla.

Oikeudenmukainen siirtymä nyt! kampanja tarkastelee samaa ongelmaa ratkaisukeskeisesti Suomessa. Eduskuntavaalien alla se nostaa tärkeällä tavalla esiin sitä, miten oleellista olisi ryhtyä Suomessa toimeen ympäristön suojelemiseksi ja tuhlailevan materiankäytön lopettamiseksi. Mukana kampanjassa ovat muun muassa Suomen YK-liitto, Soste, Amnesty International, Greenpeace, Marttaliitto, SAK, STTK sekä Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Kampanjaa koordinoi yritysvastuujärjestö Finnwatch.

Kampanja nostaa tervetulleesti ja käytännöllisesti esiin eriarvoisuuden vähentämisen ja solidaarisuuden ratkaisevina arvoina. Näiden periaatteiden tulee olla keskiössä historiallisen suurissa toimenpiteissä, joiden tavoitteena on maapallon lämpenemisen rajoittaminen ja luontokadon pysäyttäminen.

Samalla on hyvä pohtia, miksi ympäristötuhoihin ja kulutuksen kestämättömään kasvuun on ollut näin vaikea puuttua. Parecon Finlandissa olemme tuoneet monissa julkaisuissa esiin sitä, mikä talousjärjestelmässämme vaikuttaa ympäristön turmelemiseen.

Tutustu kampanjaan: Oikeudenmukainen siirtymä nyt!

Vuoden 2023 alussa

Vuonna 2010 perustettu Parecon Finland ry on tehnyt yli kymmenen vuoden ajan työtä suomalaisen talouskeskustelun kirittäjänä, panostaen erityisesti kapitalismin ja markkinatalouden kritiikkiin sekä vuosi vuodelta etenevän maailmanlaajuisen ympäristökatastrofin ja nykyisen talousjärjestelmän yhteyksien esiintuomiseen.

Vuoden 2023 alussa Parecon Finlandin toiminta on ehkä ajankohtaisempaa kuin koskaan, ja osallisuustalouden visio on edistynyt mielenkiintoisin tavoin aivan viime vuosien aikana. Suomalainen talouskeskustelu tarvitsee ydinperiaatteitamme: pitkäjänteistä tulevaisuusajattelua, demokratian edistämistä johdonmukaisesti talousjärjestelmän tasolla sekä ekologisesti kestävän yhteiskunnan tavoittelua.

Tässä kirjoituksessa teemme tärkeän ilmoituksen Parecon Finlandin toiminnan päättämisestä rekisteröitynä yhdistyksenä, kokoamme tehtyä työtä sekä kerromme toivoa herättävistä tulevaisuuden hankkeista ja yhdistyksen toiminnan jatkosta.

Parecon Finland ry:n työ on perustamisestamme saakka nojannut vapaaehtoistyöhön. Järjestötyötä on tehty maksutta palkkatyön ja muiden velvollisuuksiemme ohella. Vuosien varrella sadat ihmiset ovat tehneet Parecon Finland ry:n kanssa yhteistyötä ja auttaneet tekstiemme ja tilaisuuksiemme kanssa lukuisin tavoin. Asiantuntemusta, neuvoja, rohkaisua ja rakentavaa palautetta on tarjottu runsaasti, ja yhteistyö monien vapaaehtoisten ja avustavien tahojen kanssa on jatkunut näihin päiviin saakka.

On kuitenkin tullut aika päättää Parecon Finlandin toiminta rekisteröityneenä yhdistyksenä. Elämäntilanteiden muutosten, velvollisuuksien ja muiden haasteiden vuoksi jo sinällään lähinnä vuosittaisista vuosikokouksista koostunut järjestötoiminta ei ole koskaan ollut Parecon Finlandin toiminnan keskiössä, vaan avauksia, tekstejä ja yhteistyöhankkeita on tehty tilanteen mukaan matalalla kynnyksellä ja aina kulloistenkin voimavarojen ja resurssien puitteissa.

Demokraattisemman ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan puolesta tehtävä työ on hyvin moninaista ja monen näköistä. Parecon Finland jatkaa rekisteröimättömänä yhdistyksenä edelleen työtä vapaan, turvallisen ja kestävän yhteiskunnan eteen. Yhteistyöideoita ja ehdotuksia voi lähettää edelleen Antti Jauhiaiselle (antti.jauhiainen@osallisuustalous.fi), joka koordinoi Parecon Finlandin toimintaa jatkossakin. 

Hyvinvointivaltio ei ole toimivan talouden este, vaan sen perusta. Samalla on korkea aika nähdä, että hyvinvointivaltion on muututtava. Ympäristökriisejä ei voi ohittaa, eivätkä ne ratkea syyllistämällä yksittäisiä kuluttajia. Talouteen on tehtävä suuria muutoksia politiikan avulla.

Kirja “Hyvinvointivaltion vastaisku” (Like, 2017) käsitteli tätä ajatusta monipuolisesti, sekä siitä vedettäviä johtopäätöksiä niin talouteen, politiikkaan kuin yhteiskuntaa radikaalisti muuttavaan pyrkivään aktivismiinkin. Kirjan julkaisemisesta vapaasti sivuillamme sovittiin kevään 2020 poikkeustilanteen aikana, ja se on nyt pysyvästi saatavilla Parecon Finlandin sivuilta.

Kyvyttömyys torjua ilmastonmuutosta on ihmiskunnan vakavin ongelma tällä hetkellä. Luonnon monimuotoisuuden hälyttävä heikkeneminen uhkaa samalla elinympäristöämme ja yhteiskuntiemme jatkuvuutta. Päästöt on yksiselitteisesti saatava alas ja materiaalien kulutusta on vähennettävä.

Vuoden 2022 lopussa Isossa-Britanniassa perustettu Participatory Economy -instituutti yhdessä Real Utopia -säätiön kanssa kokoavat jatkossa kansainvälisesti osallisuustalouden visiosta ja demokraattisesta talousjärjestelmästä kiinnostuneita hankkeita ja tahoja, ja Parecon Finland työskentelee entiseen tapaan näiden yhteistyötahojemme kanssa sekä osana Democratizing Work -verkostoa.

Ilman markkinarakenteiden ongelmien suoraselkäistä tunnustamista on mahdotonta luoda kestävää pohjaa ympäristön monimuotoisuutta ja ihmisten vapaata yhteistyötä kunnioittavalle globaalille taloudelle. Samoin tarvitaan paljon nykyistä enemmän harkittua pohdintaa siitä, miten perustavia demokraattisia arvoja vastaava talous toimisi, ja miten sen kaltaisia ratkaisuja voitaisiin suunnitella ja edistää nyky-yhteiskunnassa kaikilla tasoilla.

Parecon Finland jatkaa entiseen tapaan kunnianhimoista työtä näiden kysymysten parissa, nyt vain rekisteröimättömänä yhdistyksenä. Vuoden 2023 alussa ja toimintamme koskevan muutoksen äärellä haluamme erityisesti kiittää vuosien mittaan Parecon Finlandin toimintaa eri tavoin tukeneita vapaaehtoisia. Saamamme konkreettinen apu, neuvot ja kannustus ovat olleet ja ovat edelleen elintärkeä voimavara.

Parecon Finland jatkaa vuonna 2023 työtä tinkimättömän vapaushenkisen ajattelun ja demokraattisen, ekologisesti kestävän talouden edistämiseksi Suomessa. Vaikka ongelmat taloudessa ja ympäristössä ovat yhä vakavampia, kokoaa Parecon Finland niiden rinnalle edelleen kaukonäköisiä ajatuksia paremmasta tulevaisuudesta.

Tervetuloa myös mukaan pienimuotoiseen toimintaamme, kaikenlaiset yhteistyöideat ovat tervetulleita kuten tähänkin mennessä! 

Lue myös:

Poliittinen talous -podcast: keskustelua suunnitelmatalouksista

Parecon Finlandin Antti Jauhiainen vieraili tutkija Timo Harjuniemen luotsaamassa Poliittinen talous -podcastissa. Keskustelu koski suunnitelmatalouksia, Ukrainan sotaa, hintojen muodostumista talousjärjestelmissä, Chilen talouskokeilujen historiaa ja tarpeellisia toimia ilmastokriisiin vastaamiseksi. Laaja-alaisen keskustelun voi kuunnella ohesta.

Pandemia, Ukrainan sota ja energiakriisi koettelevat markkinoiden toimintaan ja taloussuunnitteluun liittyviä uskomuksia. Valtiot puuttuvat markkinoiden toimintaan kovakouraisesti, jotta valot pysyisivät päällä ja talot lämpiminä. Elämmeko jo suunnitelmataloudessa? Podcastin tämänkertaisen jakson vieraana on tietokirjailija, osallisuustalousjärjestö Parecon Finlandin perustajajäsen Antti Jauhiainen. Jauhiainen keskustelee Timo Harjuniemen kanssa talouden suunnittelusta. Millaisia ovat suunnitelmataloudet? Entä millaista suunnittelua kapitalistissa talouksissa tehdään? Ovatko markkinat ylivertaisia informaation prosessoinnissa ja kulutushalujen käsittelyssä, vai voisiko viisas teknokraatti olla markkinoita tehokkaampi talousmoottori? Voisiko datatalouden ja valvontakapitalismin työkalut valjastaa palvelemaan talouden suunnittelua ja ilmastokriisin vastaista kamppailua?

Miksi tarvitaan demokraattinen talousjärjestelmä?

Kapitalismi on epäonnistunut talousjärjestelmä. Nykyiset talousrakenteet eivät pysty tarjoamaan kestäviä ratkaisuja kasvaviin ongelmiin taloudessamme ja ympäristössämme, joita talousrakenteet ovat itse olleet jatkuvasti mukana aiheuttamassa. Nämä ongelmat ovat ilmiselviä, mutta taloustieteilijä John Maynard Keynesin tunnetun lausahduksen mukaisesti on ollut vaikea kuvitella, mitä kapitalismin tilalla voisi olla. Vaihtoehto kapitalismin perusperiaatteille olisi kuitenkin välttämätöntä löytää. Jo pelkästään erityisesti köyhimpien ihmisyhteisöjen kohtaama ahdinko, eriarvoisuus ja suoranainen kärsimys nykytaloudessa olisivat riittäviä syitä kehittää ponnekkaasti vaihtoehtoa. Mutta ilmastonmuutoksen ja etenevän lajikadon tuhot pakottavat siihen: vaihtoehdottomuus ei voi enää olla vaihtoehto. Markkinat suorastaan käskevät saastuttamaan, koska ympäristöhaitat eivät näy hinnoissa. Vakavin kapitalismin aiheuttama uhka onkin elinympäristömme romahtaminen rajattoman saastuttamisen ja kulutuksen seurauksena. Talousjärjestelmämme on siis vaihduttava.

On ilmiselvän epärealistista kuvitella, että ekologisempi ja demokraattisempi talous olisi mahdollista saavuttaa hetkessä. Mikäli halutaan rakentaa demokraattinen, vapaushenkinen ja ekologisesti kestävä talous, työ sen puolesta tulee väistämättä kestämään vähintäänkin vuosikymmeniä ja vaatimaan todennäköisesti useiden sukupolvien omistautumisen. Tämän työn tueksi tarvitaan visiota – jonkinlaista suuntaa, mihin yhteiskuntaa halutaan kehittää. Samaan aikaan tarvitaan myös välitavoitteita, askelmerkkejä, joiden saavuttaminen parantaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointia tässä ja nyt. Samalla valetaan uskoa paremman tulevaisuuden rakentamiselle.

Keskustelu talouden demokratisoinnista on koko ihmiskunnan kannalta elintärkeä. Jotta nykyisistä eriarvoisuuden ja ympäristökatastrofien musertavista ongelmista päästäisiin, on markkinatalouden puutteisiin suhtauduttava vakavammin. Markkinatalouden ongelmia on vaikea tunnistaa, koska status quon asema on niin vahva. Puutteet havaitaan paremmin, kun rinnalle asetetaan jäsenneltyjä vaihtoehtoja.

Taloustieteilijä Robin Hahnelin ja yhteiskuntafilosofi Michael Albertin kehittämä osallisuustalous (participatory economy) on demokraattisen talouden malli ja yksi varteenotettava vaihtoehto nykytaloudelle. Sen johtavat arvot ovat demokratia, tehokkuus, yhteistyö ja tasavertaisuus. Hahnel ja Albert ryhtyivät rakentamaan mallia 1980-luvulla sekä kapitalismin että kommunistisen keskussuunnittelun ongelmien pohjalta. He halusivat vastata kysymykseen: miltä näyttäisi kokonaan uusi talousjärjestelmä, jossa korjattaisiin nykyisten talousmallien vakavat puutteet? Ideaa on kehitetty useamman vuosikymmenen ajan ja viime vuosina on keskitytty rakentamaan mallista taloustieteellisiä simulaatioita. Työ on vielä kesken, mutta alustavat tulokset ovat rohkaisevia.

Osallisuustalouden taloustieteellistä perustaa kehittänyt taloustieteen professori Robin Hahnel on näkemyksellinen mutta myös pragmaattinen teoreetikko – hän ei piilota talouden lainalaisuuksia tai mahdollisia ristiriitoja ja ongelmakohtia kauniin retoriikan taakse. Hahnel on yhteistyössä yhteiskuntafilosofi Michael Albertin sekä keskusteluissa lukuisten taloustieteilijöiden kanssa kehittänyt osallisuustalouden mallia eteenpäin viimeisen reilun kahdenkymmenen vuoden aikana. Osallisuustaloudessa on kiinnostavaa juuri se, ettei kyseessä ole vain ruusuinen visio tulevasta. Osallisuustalous on taloustieteellinen, vertailukelpoinen malli. Mallin talousteoreettiseen pohjaan voi tutustua Hahnelin ja Albertin kirjoittamassa The Political Economy of Participatory Economics -teoksessa (Princeton University Press, 1991). Osallisuustalouden toteuttamiskelpoisuudesta, historiallisista taustoista ja yhtymäkohdista pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon voi lukea Robin Hahnelin teoksesta Kilpailusta yhteistyöhön – kohti oikeudenmukaista talousjärjestelmää (Like/Rauhanpuolustajat, 2012). Osallisuustalouden aakkoset (Like/Rauhanpuolustajat 2014) on puolestaan selkokielinen johdantoteos aiheeseen.

Demokraattinen suunnittelu on valitettavan vähän tunnettua Suomessa. Ilmastonmuutoksen ja ympäristökatastrofien edessä olisi ymmärrettävä, että jonkinlainen demokraattinen suunnittelu on ratkaiseva työkalu aikamme keskeisten ongelmien ratkaisemisessa. Jokaisen ihmisyhteisön on suunniteltava, kuinka se siirtyy fossiilisista polttoaineista kohti kestävämpää yhteiskuntamallia. Suunnittelua ei tulisi tehdä vain kansallisella tasolla, vaan myös yrityksissä ja asuinalueilla. On tärkeää myöntää, että fossiilisista polttoaineista luopuminen vie mukanaan monia nykyisiä työpaikkoja ja aiheuttaa perustavanlaatuisia muutoksia yhteiskuntaan. Menetettyjen työpaikkojen tilalle on luotava uusia. Näin merkittävien rakennemuutosten edessä on välttämätöntä, että yrityksissä ja yhteisöissä tuetaan uudenlaista, vastuullisempaa tuotantoa ja rakennetaan nykyistä parempia työpaikkoja. Tähän haasteeseen vastaaminen vaatii talouden suunnittelua yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Olisi historiallinen virhe nojata tässä suunnittelussa pienilukuisten omistajien, sijoittajien ja byrokraattien kapeakatseisuuteen. Sen sijaan on ammennettava yksilöiden ja yhteisöjen tietotaito mahdollisimman kattavasti demokraattisen suunnittelun keinoin.

Vaihtoehtoja siis tarvitaan, ja lähtökohtana ja yhdistävänä tekijänä niille tulisi olla demokratian perusperiaatteiden ottaminen johdonmukaisemmin talouden johtotähdeksi. Tervetulleita ehdotuksia nykytalouden korjaamiseksi on jo runsaasti. Esimerkiksi materian ja luonnonvarojen käytön laskemiseen tähtäävät ideat niin yritysten tasolla kuin kohtuutalouden kaltaiset laajemmat ehdotukset markkinatalouden rakenteiden uudistamiseksi ovat tärkeitä juuri nyt. Aivan lähitulevaisuudessa päästöjen leikkaaminen, energiatehokkuuden massiivinen kasvattaminen ja sotatalouden kaltaisin järjestelyin toteutettava ekologinen jälleenrakennus ovat parhaita toivoja ilmastokatastrofin tuhojen minimoimiseksi. Tällaisten välttämättömien toimien rinnalle kaivataan kuitenkin keskustelua taloudesta, jossa kapitalismin virheitä ei enää toisteta ja samaan tuhoisaan tilanteeseen ei päädytä uudelleen. Tarvitaan vertailevaa keskustelua kokonaisista talousjärjestelmistä.

Osallisuustalous on punnittu ehdotus talouden demokraattisen suunnittelun perusteista

Osallisuustalouden tekee erityislaatuiseksi sen kokonaisvaltaisuus. Idea sisältää uudistuksia talouden kaikille tasoille. Vaikka malli keskittyy oikeanlaisten kannustimien luomiseen ja korjaamaan markkinoiden vääristyneet hinnat oikeiksi, ei pelkkien kannustimien ja hintasignaalien hiominen riitä. Lisäksi on luotava olosuhteet, joissa ihmiset voivat hyvin. Materiaalinen köyhyys ei ole ainoa nykytalouden ongelma, sillä hyvin toimeentulevat ihmisetkin kokevat elämänsä aikana stressiä, epävarmuutta ja mielenterveydellisiä ongelmia. Henkinen pahoinvointi on lisääntynyt nyky-yhteiskunnassa monin mittarein mitattuna, ja tätä syvälle juuriin asti ulottuvaa ongelmaa ei ratkaista hyvin kohdennetuilla investoinneilla. Nykymuotoinen työelämä ei kohtele ihmisiä kunnioittavasti. Mahdollisuudet päätöksentekoon työpaikalla ja oman työnkuvan muokkaamiseen ovat monilla aloilla vähäisiä. Osallisuustalouden ideat työelämän parantamiseksi ovatkin harkitsemisen arvoisia jo itsessään. Osallisuustalouteen tutustumalla saa hyvän kuvan siitä, miten tärkeitä talouden eri osa-alueet ovat.

Keskeisiä talousjärjestelmien kysymyksiä ovat päätöksenteko talouden tuottavista resursseista, kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen, yritysten ja kuluttajien vapaus päättää omasta toiminnastaan ja talouden ekologinen kestävyys. Osallisuustalous lisäksi  havainnollistaa, miten talouden eri osat voisivat toimia yhdessä paljon nykyistä paremmin. Keskustelu sen varteenotettavista ja varsin poikkeuksellisista esimerkeistä voivat vaikuttaa syvään juurtuneisiin asenteisiin ja uskomuksiin talouden toiminnasta. Talous voisi toimia paljon paremmin jos uskallamme ajatella sen perusteita kokonaan uudelleen.

Talousjärjestelmiä arvioidaan merkittäviltä osin sen suhteen, mitä se tuottaa ja kenelle. Toimivassa taloudessa tuotetaan sellaisia tuotteita ja palveluita, joita ihmiset tarvitsevat ja joista he hyötyvät. Lisäksi asioiden tulisi kohdentua oikealla tavalla: sairaalat saavat tarvitsemansa tekijät ja välineet, kaupoista löytyy monipuolista ja ravitsevaa ruokaa, kirjastot voivat laajentaa tarjontaansa vaivatta ja yritykset pystyvät suunnittelemaan investointeja luotettavasti tulevaisuuteen.

Esimerkki on yksittäinen, mutta kertoo kapitalismin perusperiaatteesta: rikas saa mitä haluaa, köyhä tuskin mitään. Ihmisten tarpeilla tai talouden yleisellä toimivuudella ei ole väliä, kun rikkaat voivat määrätä tahdin

On ilmiselvää, että kapitalismissa - varsinkin mitä "vapaampi" se on - tämä kohdentaminen on monin tavoin tehotonta. Taloudelle hyvin niukkoja kirurgipalveluita käytetään toisten kauneusleikkauksiin samalla, kun merkittävä osa ihmisistä jää ilman perusterveydenhuoltoa. Esimerkki on yksittäinen, mutta kertoo kapitalismin perusperiaatteesta: rikas saa mitä haluaa, köyhä tuskin mitään. Ihmisten tarpeilla tai talouden yleisellä toimivuudella ei ole väliä, kun rikkaat voivat määrätä tahdin.

Tässä päästään käsiksi myös kapitalismin epädemokraattiseen luonteeseen. Kun demokratiassa jokaiselle on yksi ääni, on kapitalismissa äänestyslippuja lompakon paksuuden mukaan. Se totisesti onkin kapitalismi, jossa toiset ovat tasa-arvoisempia kun toiset.

Osallisuustaloudessa jokainen tekee päätöksiä sekä osuuskuntamaisen yrityksen työntekijänä että kuluttajana. Arkisissa ostoksissa kuluttajat äänestävät rahoillaan. Julkiset hyödykkeet olisivat samalla viivalla. Asuinalueen kuluttajat voisivat päättää siirtää tulojaan vaikkapa julkisen liikenteen tai vanhustenhoidon parantamiseen. Järjestelmä muistuttaisi helppoudessaan osakkeiden tai rahastojen ostamista verkkopankissa.

Yrityksissä työntekijät suunnittelisivat työtään ja yrityksen toimintaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Yritysten tuotantoarviot vaikuttaisivat siihen, miten ne saisivat resursseja muilta talouden toimijoilta. Luonnonvaroja tai muita yhteisiä resursseja tuhlaavat yritykset joutuisivat kehittämään uusia, tehokkaampia ratkaisuja – muussa tapauksessa heidän tarvitsemansa resurssit menisivät tuottavampiin ja ympäristön kannalta kestävämpiin projekteihin.

Kaupankäynnin monet seuraukset voisivat näkyä hinnoissa paljon nykyistä tarkemmin ja nopeammin

Laajoja haittoja arvioisivat asiantuntijat. Päästöjä ja niiden vaikutusta hintoihin tutkisivat siis esimerkiksi ilmastotieteilijät, biologit ja ympäristötaloustieteilijät. Paikallisia ympäristöhaittoja ilmoittaisivat alueen asukkaat. ELY-keskukset tutkisivat ja välittäisivät tiedot eteenpäin Tilastokeskukselle, joka keräisi tiedot yritysten tuotannosta ja asuinalueiden kulutuksesta. Tilastokeskuksen keräämä hintadata olisi avointa ja päivittyisi jatkuvassa yritysten ja kuluttajien vuorovaikutuksessa.

Talousjärjestelmien rakenteellinen tarkastelu auttaa niin vaihtoehtojen kehittämisessä kuin nykytalouden ongelmien tunnistamisessa. Usein kohtaa kuitenkin ajatuksen siitä, että uusi ja parempi talous edellyttäisi myös muutosta ihmiskunnassa. Näkemyksen voi kiteyttää niin, että ihmiset ovat tuomittuja kilpailun ja ahneuden talouteen, koska itsekkyys on ihmisille luontaista. On siis turhaa pyrkiä hahmottelemaan ja rakentamaan reilumpia pelisääntöjä ja yhteistyötä kannattelevia instituutioita, koska ihmiset kuitenkin omivat etuuksia, käyttävät kyynärpäätaktiikkaa ja kilpailevat toisiaan vastaan. Eikö osallisuustalouden ehdotuksissa oleteta turhan sinisilmäisesti, että kaikki ihmiset ovat jalosydämisiä auttajia?

Taloudessa, jossa kaikki ihmiset ovat ahkeria, työtätekeviä ja jalosydämisiä auttajia, ei juuri ole tarvetta instituutioille. Se lienee kuitenkin useimpien mielestä epärealistinen oletus ihmisluonnosta. Osallisuustalouden mallissa yksilöiden oletetaan voivan hyvin toimia taloustieteistä tutun "homo economicus" -oletuksen mukaisesti: rationaalisesti ja omaa etuaan tavoitellen.

Lähtökohtana eivät olleet siis yhteiskunnallisesti vastuulliset pyhimykset, vaan pikemminkin kokoelma instituutioita ja pelisääntöjä, jotka kannustavat kohti yhteiskunnallisesti tehokasta ja reilua toimintaa – myös silloin, kun ihmiset toimivat itsekkäästi. Toisin sanoen osallisuustalouden yhtenä perimmäisenä tavoitteena on yhdistää yksilön edut heidän ympäristönsä ja yhteisönsä etuihin.

Lienee naiivia odottaa, että ahneus ja epärehellisyys katoaisivat täysin, mutta on perusteltua kehittää sellaisia menettelytapoja, jotka minimoivat itsekkäästä toiminnasta koituvat vahingot.

Tässä kuvaan astuvat keskustelut kannustimista. Osallisuustaloudessa jokaisen yrityksen kannattaa tehdä mahdollisimman hyvää laatua mahdollisimman vähillä resursseilla. Tehokas toiminta parantaa todennäköisyyksiä saada resurssit firman toiminnalle ja sitä kautta työtä ja toimeentuloa. Jos toiminta ei ole tehokasta, ei yritys saa resursseja.

Yritysten on siis on osoitettava muille yrityksille ja kuluttajille, että heidän tuotantonsa on tarpeeksi hyödyllistä, jotta heidän aiheuttamat yhteiskunnalliset kustannukset tulevat vähintäänkin katettua. Yrityksillä on näin ollen selvät kannustimet käyttäytyä vastuuntuntoisesti, sillä jos yrityksen tuottama nettohyöty jääkin pakkasen puolelle, resurssit siirtyvät jatkossa niihin projekteihin, jotka tuottavat positiivista tulosta.

Tässä vaiheessa on kuitenkin tärkeää tehdä eroa nykyisten markkinamittarein tehtyjen tulosten ja osallisuustalouden välillä. Nykyisellään yritys voi tehdä erinomaista tulosta tuhoisin seurauksin. Osa yksityisyrityksen voitosta saattaa perustua esimerkiksi luonnon pysyvään köyhdyttämiseen ja ala-arvoisiin työoloihin. Kapitalismissa “tehokkuus” voi usein tarkoittaa luonnon tuhoamista tai työntekijöiden kammottaviakin työoloja. Osallisuustaloudessa työntekijät päättävät itse yrityksissään työn tekemisen tavoista ja tuotannon ulkoisvaikutukset, kuten ympäristöhaitat ja -hyödyt, sisältyvät suoraan hintoihin osana demokraattisen suunnittelun prosessia.

Vaikka Hahnelin ja Albertin osallisuustalouden muodollisessa analyysissa oletettiinkin ihmisten toimivan säännönmukaisesti omaa etuaan ajaen, on kuitenkin paljon syitä uskoa, että ihmisiä motivoivat myös monet muut seikat. On runsaasti tuoretta tutkimustietoa siitä, kuinka työn koettu merkitys ja vaikuttavuus ovat monissa tilanteissa rahaa tärkeämpiä kannustimia. Lisätienesti näyttäisi nykytutkimuksen mukaan parantavan työtehokkuutta vain erittäin yksinkertaisissa, mekaanisissa työtehtävissä.

On myös paljon todisteita siitä, että ihmiset pystyvät ottamaan toisiaan huomioon lukuisin eri tavoin. Esimerkiksi perheenjäsenten ja ystävien parissa ei ole vierasta auttaa toisia ja tehdä yhteistyötä. Myös monissa laajemmissa yhteisöissä ihmiset luottavat toisiinsa ja välittävät toisistaan ilman erillisiä rahapalkintoja. Tämä käyttäytyminen vaikuttaisi olevan ihmiselle mahdollista ja jopa luontaista niissä yhteyksissä, kun ilmapiiri on täynnä luottamusta eikä sisällä jatkuvaa epäilyä.

On syytä miettiä, että kun kerran ihmisillä on kiistattomasti taipumuksia itsekkääseen käytökseen, miksi oman edun tavoittelua ja kyynärpäätaktiikkaa tulisi vielä erikseen palkita? Varsinkin nykytutkimuksen valossa, jonka mukaan ihmisten kannustaminen parempiin suorituksiin onkin luultua monimutkaisempaa – kannustimiksi tarkoitetut rahapalkkiot voivat monissa tilanteissa jopa heikentää työtehoa.

Osallisuustalouden ideat on johdettu melko varovaisista oletuksista mitä tulee ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja myötätuntoon toisia kohtaan. Talouden kannalta olisi kuitenkin oleellisinta pohtia, minkälaista toimintaa ylipäätään halutaan tukea ja selvittää, mikä saa ihmiset innostumaan, ahkeroimaan ja kehittämään vapaasti kaikkia hyödyttäviä innovaatioita. Tuhoisan itsekkyyden ja vastuunpakoilun sijaan tulisikin kannustaa järkevään, toisia ihmisiä ja heidän vapauksiaan kunnioittavaan ja yhteisöä hyödyttävään toimintaan.

Vapauden ja tasavertaisuuden ihanteet jättävät aiemmat yhteiskunnalliset mallit vanhentuneiksi ja tarpeettomiksi

Ehkä arvokkain puoli osallisuustalouden ideassa on kuitenkin toisinajattelun vahvistaminen. Taloudessa on pitkään vallinnut aatteiden monopoli. Kapitalistista markkinataloutta pidetään yleisesti ainoana mahdollisena talousjärjestelmänä, joten on yleistä ajatella, että sen lukuisia ongelmia on vain siedettävä. Vaihtoehtoja on toki olemassa aina, kuten monet jaksavat muistuttaa, mutta keskeistä onkin löytää toimivampia vaihtoehtoja. Vaihtoehto ei ole itseisarvo. Kun nykymuotoisen talouden rinnalle asetetaan parempia kokonaisvaltaisia ratkaisuja, tulevat nykyiset järjettömyydet kaikessa kauheudessaan näkyviin entistä selvemmin. Samalla avautuu tilaa uusille ajatuksille.

Vaikka nykyinen kapeakatseinen talousajattelu vaikuttaa monien mielestä voittamattomalta, on muutoksen mahdollisuus todellinen – tästä on lukuisia historiallisia esimerkkejä. Pitkään vallinneet ajatusmallit yhteiskunnan kerrosten välttämättömyydestä murrettiin valistuksen aikana nopeasti, minkä jälkeen alkoi ennennäkemätön kehityksen aikakausi. Aikalaiset eivät kyenneet näkemään suurta murrosta etukäteen eivätkä ymmärtämään muutoksen merkitystä omana aikanaan, mutta vapauden ja tasavertaisuuden ihanteet jättivät aiemmat yhteiskunnalliset mallit vanhentuneiksi ja tarpeettomiksi.

On absurdia ajatella, että kaiken nykyisen vaurauden keskellä ei olisi varaa puhtaaseen ilmaan, juomaveteen, maksuttomaan koulutukseen ja heikoimmista huolehtimiseen. On kehitettävä yhteistyöhön perustuva talous, jossa ei sorruta haihattelemaan paremman ihmisen tai teollistumista edeltäneiden pienimuotoisten paikallistalouksien perään. Silloin talous voisi vihdoin auttaa hyödyntämään ihmiskunnan todellisen potentiaalin ja raivata tietä uusille saavutuksille.

Kuudes kansainvälinen ilmastoraportti: Tuhot tulevat pahenemaan vuosikymmeniä viivyttelyn vuoksi

Ilmastotutkimuksen vaikutusvaltaisin ja tarkimmin arvioitu tilannekatsaus on jälleen julki. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n laatima kuudes koontiraportti julkaistiin tänään. Edellinen vastaava koontiraportti on vuodelta 2014. Raportin viesti on selvä: ihmiskunnan historian voimakkain lämpeneminen johtuu ihmisten toiminnasta ja etenee vauhdilla.

Lämpeneminen yhdessä elinympäristöjen saastuttamisen ja tuhoamisen kanssa on edennyt pisteeseen, jossa kaikista pelastustoimista riippumatta lähivuosikymmeninä nähdään jatkuvaa ilmaston lämpenemistä ja äärimmäisten sääilmiöiden voimistumista ja lisääntymistä.

Jo nyt vahinko on katastrofaalista ja kohdistuu erityisesti köyhimpiin.

Raportti on massiivinen, yli viidensadan eri alojen huippututkijoiden kokoama ja se viittaa lopulta yli 14000:een tutkimukseen ja tietokantaan. Raportin koontiprosessi on yksityiskohtainen ja sen aikana raportin jokaista virkettä on tarkasteltu ja punnittu faktojen varmistamiseksi. Ilmastonmuutoksen nykytilasta ja edistymisestä ei ole olemassa kattavampaa koontia.

Päästöjen vähentäminen kaikin tavoin on raportin ilmiselvä kärki. Ilmastonmuutoksen estämiseksi ei ole vielä tehty juuri mitään, poliitikkojen ja elinkeinoelämän johtajien ollessa kyvyttömiä tai haluttomia puuttumaan ongelmaan tavalla, joka todella laskisi maailmanlaajuisia päästöjä, lämpenemisen pääsyytä.

ar6_spm_fig_tcre.jpg

Kriisin lievittäminen tulee parhaallakin osaamisella ja poliittisella tahdolla olemaan hyvin vaikeaa nykyjärjestelmässä. IPCC-paneelin raportti muistuttaa yksityiskohtaisesti siitä, miten monimuotoisia ja dramaattisia vaikutuksia ihmisten taloudellisella toiminnalla on. Tulevaisuudessa näitä vaikutuksia on pystyttävä arvioimaan ajoissa ja paljon nykyistä paremmin.

Talousjärjestelmämme kannustaa luonnon tuhoamiseen. Uuden talousjärjestelmän rakentaminen on pitkän aikavälin projekti. Osallisuustalouden kaltaista uutta taloutta ei saavuteta hetkessä. Työ vaatii vuosikymmeniä, mahdollisesti jopa vuosisatoja. Ilmastokriisiin on vastattava välittömästi. Nykyisestä talousjärjestelmästä on mahdollista tehdä paljon nykyistä kestävämpi ja päästöjä voidaan laskea dramaattisesti. Kestävä ratkaisu vaatii kuitenkin päästöjen kasvusta ja materiaalin kulutuksesta irrotettua talousjärjestelmää, jossa ihmisille ja ympäristölle aiheutuvat haitat tulevat johdonmukaisesti näkyviin jo osto- ja investointipäätöksiä tehtäessä.

Lue myös:


Uusi kattava sivusto osallisuustaloudesta: participatoryeconomy.org

Toukokuussa avattu Participatoryeconomy.org -sivusto sisältää kattavan ja päivittyvän tietopaketin osallisuustalouden perusteista, ja sivustolla on avattu myös foorumi aiheesta keskustelemista varten. Sivuilta voi myös tilata itselleen osallisuustaloutta ja Participatoryeconomy.org -sivuston uusia julkaisuja koskevan uutiskirjeen.

Nostona sivustolta esimerkiksi professori Stephen Shalomin kattava keskustelu osallisuustalouden mallin toisen kehittäjän Robin Hahnelin kanssa. Keskustelu avaa suomeksikin julkaistun Osallisuustalouden aakkoset -kirjan ajatuksia hyvin.

Taloustieteilijä Branko Milanovic: Rikkaat elävät rikastumisen kierteessä joka ruokkii ilmastokriisiä

Maailman tunnetuimpiin taloustieteilijöihin kuuluva Branko Milanović kuvailee YLE:n haastattelussa talousjärjestelmämme yhtä keskeistä ongelmaa: päästöjen ja kulutuksen jatkuvaa kasvua. Hän ehdottaa ratkaisuksi ankarampaa ja kohdistettua kansainvälistä verotusta kaikkein rikkaimmille, jotka myös tuottavat eniten päästöjä.

[…]Päästöihin pitäisi puuttua rikkaimpiin iskevällä kulutusverolla.

– Tiedämme, että päästöt ja tulotaso linkittyvät yhteen. Jos tuloni nousevat kymmenellä prosentilla, hiilidioksidipäästöni nousevat suunnilleen samassa suhteessa. Rikkaat matkustavat enemmän, kuluttavat enemmän energiaa, syövät enemmän lihaa.

Milanovic mainitsee ongelman keskeiseksi myös siitä syystä, ettei markkinataloudelle ole talousjärjestelmänä uskottavaa haastajaa.

Nimenomaan talousjärjestelmän perusteiden muuttamisen ja täysin uudenlaisen talousjärjestelmän kehittämisen tulisi olla päättäväisen tutkimustyön ja kokeilujen kohteena. Markkinatalouden valuvikojen paikkaaminen on elintärkeää. Samalla tarvitaan kuitenkin työtä aivan uudenlaisen, lähtökohdiltaan demokraattisen ja elinympäristöjämme suojelevan talousjärjestelmän luomiseksi.

Lue myös:

Euroopanlaajuinen aloite patenttivapaiden rokotteiden puolesta

Suuri joukko eurooppalaisia järjestöjä tukee aloitetta, jossa esitetään EU komission toteuttavan kiireellisen lainsäädäntötyön koronarokotteiden ja muiden kriittisten terveyspatenttien vapauttamiseksi.

Samoin tiedot rokotteiden tuotantokustannuksista ja julkisista tuista tulisi olla julkisia. Näiden tietojen julkisuus auttaisi tekemään perusteltuja päätöksiä siitä, millaiset kustannukset rokotteiden valmistamisella on.

Ratkaisevan tärkeät lääketieteelliset teknologiat tulisi saada mahdollisimman laajaan käyttöön mahdollisimman nopeasti – riippumatta apua tarvitsevien varallisuudesta. Yritysten julkiseen rahoitukseen tulisi ylipäätään aina kuulua takuu saatavuudesta ja kohtuuhintaisuudesta.

Aloitteeseen kerätään nimiä tällä sivulla. Parecon Finland on mukana yhtenä aloitteen järjestäjistä.

Lue myös:

Kuinka paljon Suomessa on köyhiä?

Taloudellinen eriarvoisuus on kasvanut Suomessa 1990-luvulta lähtien. Tuloerot ovat jääneet kasvun seurauksena aiempaa huomattavasti korkeammalle tasolle, ja varallisuuserot ovat jatkaneet yhä kasvuaan. Jos muiden Euroopan maiden esimerkit antavat yhtään suuntaa, on koronakriisin tuloksena köyhyyden lisääntyminen entisestään Suomessakin.

Tuorein saatavilla oleva tieto on Tilastokeskuksen keräämä tieto köyhyydestä ja köyhyyden uhan alla elämisestä vuodelta 2019. Luvut ovat pysäyttäviä. Ennen koronakriisin aiheuttamaa shokkia Suomessa eli 873 000 ihmistä köyhyys- tai syrjäytymisriskissä, ja köyhyydessä on jatkuvasti elänyt viime vuosina vähintään 500 000 ihmistä. Erityisesti pitkittynyt köyhyys on Suomessa lisääntynyt.

Köyhyys koskee erityisesti heitä, jotka eivät käy töissä. Työttömien lisäksi tämä tarkoittaa vähävaraisia opiskelijoita, köyhiä lapsia ja eläkeläisiä, konkurssiuhan alla olevia pienyrittäjiä ja esimerkiksi erilaisista rajoitteista, vammoista tai sairauksista kärsiviä. Myös yksinhuoltajat ovat selvästi riskissä joutua köyhyyteen.

Pääsyitä köyhyyteen ovat puutteelliset tuet. Köyhyys on määritelmällisesti rahan puutetta, ja monilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta saada rahaa työmarkkinoilta. Juuri tästä syystä tulonsiirrot ja maksuttomat, julkiset palvelut ovat olleet niin tärkeitä köyhyyden kampittamisessa ja niiden heikentäminen on lisännyt köyhyyttä.

Lue myös:

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Lääketeollisuus on saatava toimimaan kansanterveyden ja lääketieteen ehdoilla

Joona-Hermanni Mäkinen avaa kolumnissaan, miten patenttien vääristyneet kannustimet yhdessä rahavetoisen lääketeollisuuden kanssa ovat hidastaneet merkittävästi koronakriisin ratkaisemista.

Suomalaisella tutkijaryhmällä oli jo toukokuussa testejä vaille valmis covid-19-rokote. Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela on kuvaillut nenäsuihketta “koronarokotteiden Linuxiksi”: työ perustuu julkiseen tutkimustietoon ja omien löytöjen jakamiseen. Tekijänoikeusvapaalla tuotteella on kuitenkin vaikeampi tehdä rahaa, mikä hankaloittaa rahoituksen löytämistä kliinisiin kokeisiin.

Ennen julkinen sektori maksoi rokotteen kehityksestä suoraan tutkijoille. Nykyisin tuetaan yksityisiä yrityksiä, ja se tulee veronmaksajille kalliiksi.

Lääkeyhtiö Moderna sai valtion tukea 2,5 miljardia dollaria ja pyrki siitä huolimatta kiskomaan rokotteesta huimia hintoja.

Koko kolumni on luettavissa Ylen sivuilla.

Parecon Finlandin blogissa on usein tuotu esiin sekä patenttien ongelmalliset kannustimet että lääketeollisuuden haitallinen kuristusote miljardien ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista.

Ensimmäinen ilmiselvä toimenpide olisi yli sadan valtion yhteisen ehdotuksen mukainen koronarokotteen patenttien jäädyttäminen kriisin hallitsemiseksi.

Pidemmällä aikavälillä lääketeollisuuden ja patenttien rooli olisi mietittävä uudestaan ja johdonmukaisemmin kaikkien ihmisten etua ajatellen – ei vain niiden, joilla sattuu olemaan varaa maksaa terveydestään.

Lue myös: